KAHVE NASIL ÖĞÜTÜLMELİDİR?

Bir kahvenin Türk kahvesi, espresso, filtre kahve v.s. olması öğütme ve demleme farklarından kaynaklanır. Öğütme doğru olursa kahve ürün ve tat olarak doğru bir şekilde çıkar. Mesela herkesin hâkim olduğu bir kahveden örnek verelim. Türk kahvesini espresso veya filtre kahve gibi öğüttüğümüzde telve ve tat olarak tamamen değişecektir. Genelde şöyle bir söylem duyarsınız; ‘French Press’le demlenen kahve berrak olmuyor’. Aslında french press’le yapılan demleme kötü ya da yanlış bir demleme yöntemi değildir, aksine hızlı bir şekilde demleyip içebileceğiniz kullanışlı bir yöntemidir. Piyasada filtre kahve adı altında öğütülmüş olarak satılan kahvelerin hemen hemen hepsi kağıt filtreye göre öğütülmüştür. French press öğütümü kâğıt filtreye göre daha kalın olmalıdır. Yani kahvenin size kötü gelmesi tamamen öğütme şeklinin doğru olmamasındandır. Bunun için evde bir öğütme makineniz yoksa kahve aldığınız yerde hangi ekipmanı kullanacaksanız o demleme yöntemine göre öğütme istemeniz gerekmektedir. Bununla beraber değirmenin öğütme kalitesi çok önemlidir. Bunu nasıl anlayabiliriz diye soracak olursanız. Bunu anlamanın en kolay yolu öğütülmüş kahveden 2-3 gram kadar açık renk bir masanın üstüne koyun eğer boyutlar aynı ise değirmen doğru bir şekilde öğütmüştür. Fakat boyutlar birbirinden farklı ise değirmenin öğüttüğü kahve doğru değildir.